Life

Zeg, drink jij wel genoeg?

“Oh, nee. Niet weer…” Scherpe steken wisselen af met een dof, drukkend gevoel. De zwarte vlekken in mijn zicht, beperken de overvolle metro tot de persoon recht tegenover mij. Voor mij zie ik hoe het frikadelbroodje centrifugeert door een onbekende mond. Smerig? Smerig! Maar zelf mijn ultieme misofonie voor smakken is overstemd door pijn. Met twee vingers wrijf ik over mijn slapen. “Hoofdpijn…” kreun ik. Met een droge mond kijk ik verlekkerd naar dat flesje water in zijn hand. Het word me ineens duidelijk waarom ik toch steeds hoofdpijn heb…

Ik geef het toe; ik heb een verschrikkelijk slechte gewoonte. Op een hectische dag vergeet ik regelmatig goed eten. Het stopt helaas niet bij eten. Vaak vergeet ik ook te drinken – op een verdwaald koud kopje koffie na. De afgelopen weken zijn deze dagen meer regel dan uitzondering. Gevolg: Heftige hoofdpijnen! Na drie dagen de pijnscheuten een thuis te bieden, was ik er klaar mee. Tijd voor verandering!

Waaraan herken je deze hoofdpijn?

First things first. Is het wel echt hoofdpijn door te weinig drinken? Dat je iedere dag tussen de 1,5 – 2 liter water moet drinken weet iedereen inmiddels wel. Schiet dit er bij jou vaak bij in? Dan is de kans groot dat de droogte-hoofdpijn ook een bekende van jou is. Waar herken je die hoofdpijn aan?

  1. Je hebt dorst of trek
    Door een foutje in de evolutie van de mens, ervaren we helaas soms dorst als honger. Nu hoor ik menig lezer al denken: “Ik weet toch wel wanneer ik honger heb?!”. Het zou je verbazen! Neem de volgende keer dat je honger hebt, eerst een groot glas water. Moet jij eens opletten hoe vaak die honger verdwijnt. Heb je al hoofdpijn? Waarschijnlijk heb je dan ook een leeg gevoel in je maagstreek. Je lichaam zoekt vocht; of dit uit drank of eten komt maakt dan verder niet uit.
  2. Drukkende hoofdpijn
    Deze soort hoofdpijn lijkt een beetje op de hoofdpijn veroorzaakt door stress. Bij mij wisselt het gevoel zich af met een drukkende band rond mijn voorhoofd en scherpe steken op een bepaalde plek. De oorzaak? Je hersenen voelen het direct als je te weinig vocht binnen hebt gehad.
  3. Donkere urine
    Dit is de duidelijkste van allemaal! Ben jij naar de wc gegaan en zie je daar een okergele vloeistof in de wc-pot liggen? Dan heeft jouw lichaam te weinig vocht tot zich gehad. Urine moet een lichtgele kleur hebben.

Ok, ik drink te weinig. En nu?

Ja. Water drinken dus, logisch! Nu ben ik niet echt een water-drinker. Bij mijn avondeten vind ik een glas water altijd wel lekker, maar verder vind ik het maar suf. Ik drink liever limonade, al zijn die suikers ook niet ideaal.

Mijn oplossing? Ik doe aan fruit infused water. Als ultiem Comfort vega, doe ik dit altijd uit zo’n milkshake beker. Nu heb ik enkel de handeling van de beker pakken, mijn lippen aan het rietje te zetten en door te drinken. Handige bijkomstigheid: de beker die ik heb kun je gewoon rechtop in je tas zetten en hij lekt niet! Tenminste, al je niet besluit met je tas te gaan gooien…

Bron: Mens en gezondheid, Optimavita, Thuisarts

Change language