Food

Ik maakte vegan Tarte tatin en nu weet ik wat liefde is

Winter doet iets geks met mij. Wanneer de eerste effecten van de wintertijd merkbaar worden, wil ik maar één ding: BAKKEN! Dit weekend werden er 5 taarten gemaakt met als ultieme uitschieter en nieuwe creatie: de vegan tarte tatin. Maak je klaar voor een nieuw stukje hemel, want jongens.. Dit. Is. GOED!

Bladerdeeg heeft altijd een speciaal plekje gehad in mijn hart. Toen ik nog een (iets) klein(er) meisje was, maakte mijn moeder vaak pastei in het weekend. Ondanks dat ik dit nooit echt lekker vond, ging mijn hart toch  altijd wat sneller kloppen wanneer ik haar in de keuken bezig zag. En wanneer die gigantische vorm gevuld met groentes en bladerdeeg de oven in werd geschoven, ging ik voor de oven zitten. Ik hou van het beeld hoe bladerdeeg van een massieve klomp, een vederlicht geheel wordt. Maar…

Ik ga niet zo goed op boter. Voordat ik plant based als lifestyle koos, merkte ik al dat ik niet zo goed ga op zuivel. Ik krijg er steken van in mijn buik en de dag erna uitslag. Zodra ik oud genoeg was om zelf te bakken, ben ik dan ook gaan stoeien met een eigen variant op bladerdeeg zonder boter erin. Een teleurstelling: geen van mijn recepten waren zo mooi en luchtig al de klassieke variant.

Zaterdag heb ik de hele dag staan bakken met een vriend vanme – die mijn gekke winter-bak-tik zo steunt dat ik zelf een goede deegrollervan hem kreeg. Maar toen ik vanochtend wakker werd en boodschappen ging doen voor het ontbijt, merkte ik dat de kriebels om meer te bakken nog flink aanwezig waren. Nadat ik in aanraking kwam met vegan boter, kon ik het niet meer inhouden: ik besloot dat mijn zondag in het teken wil zetten van – je raad het al – een vegan tarte tatin maken. Zo gezegd, zo gedaan. 😉

Met mijn nieuwe deegroller in mijn hand, ging ik aan de slag. Twee pogingen verder, kwam deze tarte tatin perfect uit de vorm. En nu is het tijd om dit met jou te delen. Want… Ik ben best een beetje trots op mijn nieuwe baksel!

Ingrediënten

Bladerdeeg:

 • 200 gram volkorenmeel
 • 150 gram patentbloem
 • 1 theelepel zout
 • 100 gram Alpro Lekker Gezond Smeren
 • 12 eetlepels ijskoud water
 • 1 theelepel limoensap

Boter tussen het deeg:

 • 250 gram Alpro Lekker Gezond Smeren
 • 30 gram patentbloem

Vulling:

 •  2 elstar appels
 • 1 handsinaasappel
 • 200 gram kristalsuiker
 • 150 ml Alpro cuisine light
 • 50 gram Alpro Lekker Gezond Smeren

Het recept

Bereid het bladerdeeg voor:

Klop de verschillende soorten meel door elkaar en voeg het zout toe. Voeg de vegan boter, water en limoensap door elkaar met de deeghaken op je elektrische mixer. Blijf zo lang mixen dat het een droge bol is. Wanneer het ‘nat’ blijft ogen, kan je er meer patentbloem bij toevoegen op gevoel. Laat hierna het deeg voor 2 uur rusten in de koelkast.

De boterlaag maak je met de vegan boter en de patentbloem. Mix het geheel door elkaar met de deeghaken. Zorg dat de boter niet teveel smelt: je hebt het in een vaste vorm nodig. Rol met een deegroller de boter tot een vierkant uit van maximaal 1 centimeter dik.
Haal na 2 uur het deeg uit de koelkast en rol het uit in een groter oppervlak dan de boter. Plaats het vierkant van boter als een ruit in de vierkant van deeg. Vouw het deeg om de boter heen. 
Rol met de deegroller het pakketje uit tot een rechthoek, vouw de zijkanten dubbel en rol het weer uit. Ik merk dat wanneer ik dit tussen de 5 – 7 keer herhaal, het deeg het best uitzet in de oven.

Voor de vulling van de Tarte tatin:

Doe het water in een steelpan, voeg de suiker toe en laat het geheel koken voor zeker 5 minuten. Roer regelmatig en voeg voorzichtig de Alpro Cuisine toe. Blijf roeren. Wil je meer smaak in je karamel? Knijp dan een sinaasappel uit boven dit geheel en voeg een beetje kaneel toe. 

Alles in de vorm!

Ik heb de appels bewust niet geschild omdat ik juist schil wel lekker vind in een Tarte tatin. Snijd de appels in 8 partjes en snijd de sinaasappel in 12 partjes. Schenk wat karamel in de vorm en leg het fruit in een mooie vorm in de bakvorm. Let op: doe dit netjes want dit is straks je bovenkant! Giet het overgebleven karamel over het fruit en laat het 5 minuten met rust. Leg de lap bladerdeeg als een dekentje over het fruit en druk het voorzichtig aan. Zorg dat het strak op het fruit ligt.

Bak het geheel af voor 20 – 25 minuten in een oven op de 200 graden. Blijft het geheel wat waterig? Bak het dan op 100 graden door tot het water opgelost is. Let op dat het bladerdeeg niet verbrand.

Ga voor de perfecte setting

Je huis ruikt nadat je de Tarte tatin uit de oven haalt geweldig lekker. Ik stel dan ook zeker voor om het in stijl op te eten. Zo maakte ik een kop groene thee, pakte ik een goed boek en een dekentje en at ik een (veeeel te) groot stuk op terwijl ik lekker op de bank zat. Al die winterse smaken zijn een verzekering voor een heerlijke winterse avond. Genieten!

Maak jij deze taart ook? Show me! Ik zie het graag via @onlinenativenl of #onlinenativenl!

 
Change language