Food

Vegan? Ja, maar welke dan?!

De basis is je vast bekend: De veganist eet enkel producten die een plantaardige basis hebben. Alles wat dierlijk is, wordt dus uit hun dieet geschrapt. Wat dit inhoudt? Geen vlees, eieren, kaas, melk… Dit betekend niet dat veganisten direct health freaks zijn, hoor! Er zijn veel verschillende vegans. Tijd voor een beknopte guide!

De junkfood vegan

#Junkfoodvegan | Bijna iedere veganist heeft het stigma van ‘super healthy’. Maar niets is minder waar. Zoek maar eens op Instagram, Twitter of Tumblr op #junkfoodvegan. Ik kan altijd erg lachen om The Meaty Vegan, zeker een aanrader!

De plant based vegan

#Cleaneating | komt je vast wel bekend voor! Dit zijn meestal de veganisten die vaak in de keuken staan, seizoengebonden eten en een veganistisch blog hebben. Grote kans dat jij al ergens zo’n veganist kent! Ik heb zelf de voorkeur aan Deliciously Ella wegens de haalbaarheid van deze recepten. Ook vind ik het fijn dat deze veganisten vaak glutenvrij koken!

De ‘alles moet rauw’ vegan

#Rawvegan | Het is een tijd een rage geweest en ik durf te wedden dat veel mensen de levenstijl daarom ook wel kennen! De voedingsstoffen moeten niet altijd op kamertemperatuur worden gegeten. Een beetje verhitten mag, zolang het maar nooit echt tot een kookpunt komt. Kortom: een leven zonder aardappelen, warme soep, kokend hete thee… Wil jij weten hoe dat eruit ziet? Ik ben van van The Raw Chef!

Weinig vet, veel fructose

#FullyRaw | Dit is een overtreffende trap op de Raw Vegan. Deze veganisten woorden ook wel eens #fruitarians genoemd, maar gaan regelmatiger onder de hashtags #fullyraw, #801010 of #hclfrv. De verdeling in hun voedsel is 80% koolhydraten, 10% plantaardige proteïne en 10% fats. De vetten bij deze veganisten liggen dus veel lager dan bij de raw vegans! Ik had een oneindige eyeopener op de blog van Rawvana. Ik zou dit best eens willen proberen!

Freelance vegan

#Rawtill4 | Freelance vegan, waaaat?! Ja! Er zijn veganisten die tot 4 uur veganist zijn. Dit houdt in dat zij tot 4 uur bovenstaand dieet volhouden en dan na 4 uur een warme maaltijd eten. Dit is bekend geworden door youtuber Freelee. Super handig voor beginnende veganisten die toch die mate van comfort erin willen houden! Meer info over hoe ze dat doen? Check #Rawtill4, #carpthefuckup of #gofruityourself eens. Catchy, catchy!

Change language