Food

Recept: Wat doe je met verse bonen? Bonenburgers maken!

Wat doe je als je een tuinder in de familie hebt? Zoveel mogelijk lekkere, verse ingrediënten uit zijn tuin pikken! Nu mijn vriend en ik samenwonen, krijg ik steeds vaker een tasje met lekker verse groentes uit de tuin van zijn vader. Ik geniet van alles even veel, al zijn de bonen en de pepertjes stiekem wel een favoriet. Wat ik ervan maak? Bonenburgers! Perfect voor een comfy avond en heerlijk om snel aan je proteïne te komen.

Ik ben gek op burgers! Al komen na die jaren vega leven, de burgers uit de bekende pakjes een beetje mijn neus uit. Ik was toen ook maar wat blij toen ik mijn eerste receptje tegenkwam om deze burgers te maken. Al snel had ik ze meerdere keren gemaakt en daarna heb ik het recept zelfs een beetje aangepast naar mijn smaak. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik!

De ingrediënten

 • Bereidingstijd: 40 minuten (plus de bonen moeten 24 uur weken) | Voor 4 personen
 • 200 gram jonge spinazie
 • scheutje olijfolie
 • 1 knoflookteentje (geraspt)
 • 200 gram quinoa (gekookt)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 400 gram bonen (geweekt + gekookt)
 • 1 citroen
 • 1 Spaanse peper
 • Magnetronfolie
 • Zout & peper
 • Grote pan
 • Staafmixer

Het recept

Ik gebruik de verse bonen uit de tuin. Dus zodra die boontjes uit hun huls zijn, wel ik ze voor 24 uur in water op kamertempratuur. Hierna laat ik ze ongeveer 2 tot 4 uur koken. Je moet zelf even kijken hoe groot de bonen zijn. Zodra ze niet meer gespikkeld maar geheel beige zijn, zijn ze perfect. Laat ze lang koken, zo heb je geen bindmiddel nodig zoals ei!

Bak de spinazie aan zodat het een beetje geslonken is. Voeg alle ingrediënten samen (behalve de quinoa) in een kom. Pureer het geheel en zet het in de koelkast.

Kook de quinoa in groentebouillon en voeg het toe aan het bonenmengsel. Je hebt nu een stevige basis voor de burgers. Maak met de magnetronfolie kleine pakketjes in de vorm van een burger en laat deze in de koelkast rusten. Op deze manier vallen ze in de pan niet uit elkaar.

Bak de burgers in 4 tot 5 minuten gaar. Heerlijk met een paar verse asperges of gewoon tussen een hamburger. Eet smakelijk!

Change language