Food

Recept: DIY crackers! Mag het een zaadje meer zijn?

Een tijd geleden kwam ik dit recept tegen online. Direct werd dit een favorietje. De crackers zijn vol van smaak, niet droog en je kunt ze een maand(!) bewaren. Tijd om maar eens het recept te gaan delen 😉

Ik hou van crackers. SMAAKT heeft naar mijn idee altijd een van de lekkerste varianten. Vol van zaden en ze zijn nooit echt heel droog. Twee crackers bij de lunch & ik zit vol tot een uurtje of vier! Als fan can crackers besloot ik dat dat wel eens tijd was om uit te zoeken of ik dit ook thuis kan maken. Niet direct het DIY-recept waar je aan denkt, maar misschien wel een goede zondag-bezigheidstherapie. Zo gezegd, zo gedaan. En ik stuitte op dit recept. Ik heb het door het maken heen een beetje aangepast. Wees vrij om dit zelf ook te doen!

De ingrediënten

  • Bereidingstijd: circa 2 uur
  • 100 gr pompoenpitten
  • 50 gr sesamzaad
  • 50 gr lijnzaad
  • 100 gr hennepzaad
  • 100 gr boekweitmeel (organisch van een bio-bakker is duizendmaal lekkerder!)
  • snufje zout
  • scheutje raapzaadolie
  • 300 ml water

Het recept

Zet de oven op 150 graden. Heb je net als ik een combi-oven? Doe het dan een paar graden hoger.

Voeg de helft van alle pitten en zaden in een kom, meng het water er doorheen. Schenk hierna de volledige hoeveelheid van het boekweitmeel bij het geheel en voeg als laatst de olie toe.

Leg op 2 bakplaten bakpapier. Maak hier niet dezelfde fout als dat ik maakte: ga echt voor een pláát! Het mengsel komt gewoon door de roosters heen anders.

Verdeel het mengsel over de bakplaten en zorg dat het overal ongeveer even dik is. Ik ga altijd voor zo’n 3 tot 4 mm. Zo kun je ze nog wel beleggen, maar worden het geen stenen om door te bijten.

Nu komt het moeilijkste: plaats ze in de oven voor 25 minuten. In deze minuten zal je hele huis heerlijk ruiken. Haal ze even uit de oven, snijd ze in stukjes, besprenkel ze met het overige zaad en pak ze dan in 50 – 60 minuten gaar.

Eetsmakelijk!

Pro tip

Heb je kids? Ga dan niet voor saaie vierkante crackers maar haal ze iets eerder uit de oven en gebruik een koekjesvorm. Zo heb je allemaal lekkere, kleine crackers. Smullen! Nog leuker is om met de zaden de crackers aan te kleden en een gezichtje te geven!

Change language