Life

Shocking! Hierom is pizza niet (altijd) vegetarisch

Vegan pizza in de supermarkt, vegan pizza bestellen, vegan pizza overal. Geen gekke reactie want laten we eerlijke zijn: I love pizza, you love pizza, EVERRRRYBODY loves some pizza! Wist je alleen dat pizza niet altijd vrij is van een klein schuldgevoel? Nee, dan heb ik het niet over die tig-duizend calorieën. Ik heb het over een non-vega(n)-proof schuldgevoel. Dat kaas niet vegan is, wisten we al. Maar is die kaas op de pizza wél vegetarisch?

Schuldgevoel voor pizza? Ja! Pizza is namelijk niet volledig vegetarisch. Het meest geheime, dierlijke product aller tijden is… Kaasstremsel! Stremsel; waarschijnlijk heb je ooit wel eens van het woord gehoord. Dit goedje zorgt ervoor dat de kaas mooi bij elkaar klontert en zo dus een fijne textuur krijgt. Maar wat is stremsel precies? Stremsel bevat eiwitsplitsende enzymen, chymosine, pepsine en prototypisch enzym (ook wel bekend als protease). Zo, lees die zin maar eens even 10 keer hardop. Flink indrukwekkend rijtje, he? Zoals je al raadt is het niet moeilijk om deze enzymen na te maken, maar om economische reden worden er vaak naar goedkopere opties gezicht. Surprise, surprise waar dat vandaan moet komen… De koe. Er is één plek waarbij al deze enzymen samen komen: haar maag!

Lebmagen en kalfjes

Stremsel wordt voornamelijk uit de lebmaag van kalveren gewonnen. Reststoffen van de klaverslachterij in jouw kaas; klinkt fris hé? Er zit nog een keerzijde aan. De enzymen zijn best moeilijk uit de maag te krijgen. Hierdoor zijn de kalfjes door een gigantische evolutie van genetische modificatie gegaan. Alles voor dat lekkere stukje kaas – dus ook een erg kort leven met veel pijn.

Vegetarisch dankzij micro-organismen!

“Authentieke recepten zijn altijd het lekkerst”. Of toch niet? Het is tijd dat ook stremsel wordt gerekend tot een van de non-vega-proof producten! Stremsel kan namelijk ook worden gemaakt door micro-organismen. Er zijn tal van sites die vegetarische of veganistisch kaas verkopen. Sterker nog: onze eigen appie verkoopt veel verschillende vegetarische varianten. Nu zijn wij lekkere comfort eters, dus al die moeite.. Hoe kan je dit in je dagelijks leven toepassen?

Kaas shoppen

Weinig moeite, toch vega-proof? Ja, dat klinkt als iets wat bij mij past. Nogal logisch dat ik dan ook hiervoor niet veel verder ben gaan zoeken dan mijn buurtsuper. Hey, ik ben gewoon een behoorlijke fan van de Albert Heijn! Op de speciale kazen die zij bij de versafdeling verkopen staat er bij de ingrediënten steeds vaker ‘vegetarisch stremsel’. Dit houdt in dat de micro-organismen hun werk hebben gedaan en niet die lieve kalfjes. Zo, krijgt de AH een plusje achter zijn naam. 😉
Vegetarische kaas, met enkel even een check van het etiket. Dat is toch prima? Ik eet enkel vegetarische kaas en ik proef geen verschil. Ook de diepvries pizza’s hebben steeds vaker vegetarisch stremsel op de achterkant staan!

 

Bron: 1

Change language