Over

“their heart grew cold, they let their wings down” ― Sappho

Wist je dat ik in de eerste 5 jaar van mijn vegetarische lifestyle, maar 2 keer buiten de deur ben gaan eten? Hoe gek dat ook klinkt, voor veel mensen die richting een plant based lifestyle gaan is dit een werkelijkheid. Je hebt een hoop nieuws te leren en ‘eerst even naar het restaurant bellen’ is dan het laatst waar jij je mee bezig wilt houden. Daar is online native voor. Ik combineer mijn liefde voor (tech)gadgets met mijn liefde voor eten, zodat iedereen – met of zonder plant based lifestyle – de juiste weg richting avontuur kan vinden!

In 2005 – waarschijnlijk met ‘Because of you – Kelly Clarkson’ op de achtergrond – besloten mijn beste vriendin van de middelbare school en ik het eens uit te proberen: vegetariër zijn. Ik liep al een tijd met het idee rond, maar durfde de stap niet alleen te maken. Samen? Dat klonk beter! Na ongeveer een maand had zij al weer dikke plakken peperham op haar bruine boterhammen. Met een trieste blik en een diep gemis naar mijn favoriete beleg, haalde ik dan een boterham met kaas uit mijn jaszak. Ons gezamenlijke begin, was al snel gestopt. Al bleef ik vasthouden aan het vegetarisme!

In 2016 – inmiddels 11 jaar later en ik ben nog steeds vegetariër. Ik haat vlees niet en de mensen die dit wel willen eten ook zeker niet. De levensstijl zonder vlees past gewoon beter bij me. Ik wil voor mijzelf positief leven en daar hoort niet moorden (menselijk en dierlijk) bij. Maar! Ook het accepteren en respecteren van iedereen die een andere levenswijze heeft hier een groot aandeel in.
Al heel wat jaar ervaring maar nog steeds een groot missend stuk. Wat ik in de tijd dat ik voor het vleesloze bestaan erg mis, is comfort. Vaak wordt het vegetarisme ervaren als iets extreems – bijna als een handicap. Mijn zoektocht zit het juist in hoe ik comfort terug kan vinden in het vegetarisch zijn.

In de toekomst – ieder jaar komt er wel een extra reden voor mij bij om vegetarisch te blijven leven. Een reden om hiermee te stoppen is dat het ‘volhouden’ vaak het moeilijkste is. Dit blog is hier het antwoord op. Wat nou als er één plek is waar je alles als vegetariër en als flexitarier/part time vegetariër kunt vinden? Dan wordt het comfort-gehalte een stukje hoger en is het doorgaan ineens niet meer ‘volhouden’, maar wordt het – net als bij mij – een levensstijl!

Change language