Amsterdam,  Best read,  Hotspots

Marken: op vakantie in eigen land

Amsterdam heeft veel kleine, schattige plekjes die niet veel mensen kennen. Maar wist je ook dat juist op die plekken waar bijna íedere toerist komt, een hoop charme te vinden is? Ik ging een weekendje naar Marken!

“Het is 25 graden.” Siri spreekt helder en mechanisch als altijd. Met een hoopvolle blik kijk ik naar de jongen tegenover me. “…zullen we?” Hij knikt en nog voordat mijn hersenen het goed en wel hebben verwerkt, ren ik naar beneden. Op avontuur!

Ik wil al lang naar Marken. Dit kleine schiereiland in het Markermeer is pas sinds 1957 verbonden aan het vaste land en daardoor goed te bereiken vanuit Amsterdam. Het is een toeristentrekpleister. Al is dit toch nog een redelijk nieuw gegeven & de mogelijkheden zijn dan ook beperkt. Wil je een weekendje hier doorbrengen? Dan is het tijd voor goed vooronderzoek.

De cultuur
De mensheid lijkt hier even stil te hebben gestaan, op de beste manier die ik me kan bedenken. Het hele eiland is gehuld in een soort serene rust. We worden begroet terwijl we door het dorp heen lopen en zelfs een nukkige man met een pijp, geeft even zijn variant op ‘welkom’. De mensen zijn warm, maar wel zo hartelijk als dat past in kleine dorpjes. Je bent even los van je eigen omgeving en zodra ik merk dat ik ineens geen 4G – of zelfs 3G meer heb – wordt dit gevoel steeds dominanter.

Sightseeing
Dit vissersdorp op een eigen stuk schiereiland staat bekend om zijn typische kledingdracht. Het doet wat Volendams aan allemaal maar dan zonder de toeristen. De typische jurken heb ik niet gespot, wel een hoop inwoners die zo van een vissersbootje af hadden kunnen stappen. Deze mensen waren vooral te vinden in het eerste gedeelte van Marken. Dit kleine dorpje is opgedeeld in verschillende wijken. Je komt van de dijk binnen op de oudere gedeeltes Wittewerf, Kerkbuurt en wij zijn via de Walandweg, langs de sportvereniging naar de nieuwbouwwijk Minnebuurt gereden. Het contrast tussen deze buurten is groot. Alleen al het feit dat je bij de Kerkbuurt bijna geen auto’s bij huizen ziet staan en bij de nieuwbouwwijk Minnebuurt ineens overal behoorlijk nieuwe auto’s ziet maakt dit verschil extra duidelijk. Na dit te hebben ervaren zijn we naar Het Paard van Marken gereden. Een behoorlijk rustgevende plek! Zo hebben ze hier een heerlijk strandje, hoor je geen auto’s en kun je zelfs met lekker weer zo naar Almere kijken. Behoorlijk tof dus!

Horeca
Marken kent een paar horecagelegenheden, hier heb ik er twee uitgelicht:

Taverne de Visser
Dit is het oudste restaurantje op Marken en dat merk je. Denk aan robuuste speciaalbieren, een simpele kaart en wat pannenkoeken: het is allemaal behoorlijk rechttoe, rechtaan. Maar het werkt. Alhoewel. Een vegan moet hier niet komen en een strenge vega zal direct doorhebben dat de tomaten basilicum soep niet echt vegetarisch is evenals de kazen die zijn aanbieden. Ga je voor gewoon een snel drankje? Dan werkt dit prima.

Contactgegevens:
Havenbuurt 22, 1156 AM, Marken
+31 0299 – 601304
Website

Openingstijden:
Ma t/m do: 10:00 – 21:00 uur
Vr t/m zo: 10:00 – 22:00 uur

De Taanketel
Erwin en Nathanja begroeten je hartelijk in deze oer-Hollandse brasserie. Het voelt alsof je bij je familie op bezoek bent: warm, gezellig en een beetje rumoerig. Zoals je kunt verwachten bij familie: ze hebben altijd wat voor de vegetariërs klaar staan. Zo is er een vegetarische wisselsoep, hebben ze een heerlijk broodje met Baba Ganoush (wat ook vegan te krijgen is) en zelfs een paar vegetarische borrelhapjes. Ook het diner biedt een hoop mogelijkheden voor zowel vegetariërs als veganisten. Het is er altijd druk, dus reserveren is nodig!

Contactgegevens:
Havenbuurt 1
1156 AL MARKEN
0299-602 206
info@detaanketel.nl
Website

Openingstijden:
Zo t/m do: 10:00 uur – 20:00 uur (of op reservering buiten deze tijden)

Overnachten
Wil je een nachtje doorbrengen in zo’n schattig huisje op hoge palen? Dan is Airbnb altijd de beste oplossing. Veel van de Markense huisjes staan op deze website voor een erg vriendelijke prijs. Wil je een hotel? Dan is het Hof van Marken een goede optie. Dit is het enige hotel dat Marken rijk is en de kamerprijzen liggen gemiddel dop €117 per nacht. Bekijk hier de website om te reserveren.

Change language