Food

Hoe goed is Zonnatura eigenlijk?

“Producten die niet eerlijk zijn komen niet in ons assortiment,” aldus de website. Eerlijke producten en daar direct éxtra hoge prijzen voor. Ik pakte random 2 producten uit hun assortiment en onderwierp ze aan de vega-inspectie. Hoe eerlijk is het merk Zonnatura?

Doel onderzoek

Zonnatura zegt zelf eerlijk, biologisch en toch smaakvol te zijn. Dit merk is zo bijzonder en anders dan de andere merken, dat zij zelfs in een speciaal hoekje in de supermarkt liggen. Je kent het hoekje vast wel, daar zo naast de glutenvrije/-arme broden. In principe zou je alles ‘eerlijk’ kunnen eten want Zonnatura heeft daadwerkelijk alles. Ontbijtgranen, snelle maaltijden, broodbeleg? Ja hoor, check, check en dubbel check. Ik pakte random 2 producten uit het schap en onderwierp ze aan de test. Wat zit er in, zijn ze het geld waard en bovenal: is het echt zo ‘eerlijk’?

Waar te koop

Ik heb de groentespread bij mijn Albert Heijn om de hoek gekocht. Hier moest ik € 2,49 euro voor neer leggen. Iets wat ik toch redelijk aan de prijzige kant vond voor 135 gram aan spread. Ter indicatie: Heinz vraagt voor een soort gelijke spread € 1,74 euro en dan krijg je 300 gram.

Voor de notenreep heb ik € 1,75 euro afgerekend. Hier kreeg ik 3 repen voor. Dit vond ik gek genoeg dan weer goedkoop. Voor 4 Nak’d repen reken ik steevast €2,99 af en voor drie vergelijkbare repen van Biotoday kan ik rekenen op een totaalbedrag van €1,99.

Kortom:
– Paprika Groentespread: €2,49
– Notenreep: €1,75

Ingrediënten en smaak

Laten we beginnen met de Notenreep. De ingrediënten van deze reep zijn: Pinda’s, honing, amandelen, pompoenzaden en rozijnen. Alle ingrediënten zijn van natuurlijke, biologische aard. Ok, tijd voor een hapje. De reep kan ik in 1 woord beschrijven: kleverig! Op een of andere manier is er een soort kleverige taaiheid in de reep, die ik niet ken van andere notenrepen. Rijk aan vezels en kleverige troep. Deze reep maak mij niet heel blij. Het is ook een behoorlijke calorierijke snack: voor 100 gram krijg je 541 kcal!

Tijd voor de groentespread. De smaak die ik in mijn handen heb, is de smaak paprika. Het etiket voelt een beetje dof. Grappig, je merkt aan de verpakking wel echt dat Zonnatura zich als een vernieuwend, duurzamer merk neer zet. Als ik naar de ingrediënten kijk, zie ik dat echter niet direct terug. In dit kleine potje zitten rode, gele en groene paprika’s. Hiernaast is er mengeling van zonnebloempitten, zonnebloemolie, agavasiroop, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, aardappelzetmeel, geconcentreerd citroensap, uipoeder, knoflookpoeder, witte peper, zeezout, tijm en als verdikkingsmiddel: johannesbroodpitmeel. Op het eerste gezicht niet zoveel mis mee. Maar! Dit potje blijft een conserveringsdoeleinde hebben en ik zou liever iets eerlijker eten zonder zoveel toegevoegde suikers (agavasiroop), onverzadigde vetten (zonnebloemolie) en zetmeel (aardappelzetmeel). Buiten dit alles om: geen e-nummers, eerlijke producten… Voor alsnog zeg ik: mooi product!
Nadat ik mijn boterham vol heb gesmeerd met de spread, blijf ik dit overigens zeggen. DAMN, wat is dit goed! Ik denk dat ik een nieuw favorietje heb. Heerlijk bij de lunch dit.

Eindoordeel

Die notenrepen komen mijn boodschappenmandje niet meer in, maar de groentespread is vanaf nu een trouwe gast in mijn koelkast!

Verder heb ik veel gelezen over Zonnatura die Palmolie zou gebruiken in hun producten. Ik ben blij dat in deze twee producten ik dit niet tegen ben gekomen. Wel vind ik het jammer dat een merk als Zonnatura toch kiest om honing te gebruiken. Zo is helaas alleen de groentespread vegan.

Change language