Life

Help! Content & concept dief gespot! – Mijn eerste ervaring met het hebben van een blog

Bloggen. Dat lijkt je wel wat! Maar waar begin je en hoe pak je het aan? Wetboek voor Bloggers van Charlotte Meindersma geeft je de antwoorden op alle vragen waar je tijdens je blog avontuur tegenaan kunt lopen. Ik dook in het boek en doe mijn eerste ervaringen met online bloggen uit de doeken.

“Ennnnn… Hij staat online!” Met gepaste trots kijk ik naar de eerste WordPress-site die ik ooit heb aangemaakt. ‘Meisje met de bril’; onder die naam kun je mij vinden. Alhoewel… Nadat ik was begonnen met de artikelen door te delen op Facebook merkte ik al snel dat een oud-klasgenoot ineens blogs deelde met soort gelijke onderwerpen, site-opmaak en met een gelijknamige URL. Sterker nog: hij had zelfs de artikelen ook op een ‘Jongen met de bril’ account gedeeld. Een beetje verontwaardigd klikte ik op de link. Een nagenoeg identieke pagina begroette mij. Dezelfde WordPresstheme en precies dezelfde naam. Het verschil? De URL eindigt niet met een “.wordpress” erachter.

Revenge is a bitch – Charlotte niet

What doesn’t kill you, makes you stronger? Ja, ik ben er het levende voorbeeld van. Met inmiddels een nieuwe naam, een .nl URL en een heel nieuw idee voor een blog, ben ik er zeker beter van geworden. Nu geloof ik er niet in dat iedere blogger door zo’n hel moet gaan als dat iemand er met jouw idee vandoor gaat. Het is naar mijn idee het slechtste uitgangspunt dat je kunt hebben: uit wraak opereren. Al is het stelen van een idee van iemand anders, waarschijnlijk nog wat slechter. Daarom geef ik vrijwel iedereen die ik spreek het advies om als eerst te kijken of de URL beschikbaar is in minimaal twee landen (.nl + .be bijvoorbeeld) en daarna direct het boek van Charlotte’s law te bestellen. Wetbook voor Bloggers is – anders dan de titel misschien doet vermoeden – speelt, handig en een echt lijfboek. Met dit handige, goedgeschreven boek wordt iedere beginnende blogger bij de hand genomen om te voorkomen dat je een scenario als dat van mij tegen komt.

De start tot de juridische aspecten

Van interviews tot handige tips om te kiezen in welke niche jij moet gaan bloggen: het voelt alsof schrijfster Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law je even bij de hand neemt en je naar binnen loodst in de wereld van bloggen.

Ik ben van mening dat er een nieuwe bloggers revolutie gaande is. Steeds vaker kom ik kleine tot midden-kleine bloggers tegen die naast hun blog, hun geld verdienen als zelfstandige. Dit doen zij vaak in de niches waar de blog ook overgaat. Juist voor deze freelance-helden is Wetboek voor Bloggers heel handig. Het gaat namelijk ook over het kiezen van een passende handelsnaam zodat jouw facturen allemaal helder worden verstuurd.

Handig: Charlotte tipt dat wanneer jouw blog geen onderneming is, je niet onder alle handelsnaamrechten valt. Dit was voor mij een totale eye-opener en hierdoor was ik nog blijer met mijn keuze om ONLINE NATIVE samen te voegen met de inmiddels gelijknamige agency.

“We hebben geen domeinnaamrecht. Het is simpelweg een first come, first served principe.”
– Citaat uit Wetboek voor Bloggers

En verder?

Heb je jouw blog een goede naam gegeven en overwogen om hier een handelsnaam aan te koppelen? Dan neemt Charlotte je mee in de volgende stappen. Het bouwen van een blog, de algehele branding en vormgeving, de privacy van je lezers, tekst en inhoud maar ook schrijftips komen voorbij. Heel fijn dat er ook wat handige tools voor een blog worden opgesomd. Bloggen is niet lastig of moeilijk en Charlotte beaamt dit met haar uitvoerige hoofdstukken!

Wil ik hebben!

Benieuwd naar het boek? Je kunt het boek nu voor €29,95 op Bol.com kopen. Klik op de afbeelding om naar de webshop te gaan.*

* Dit een oprechte recensie en er zit geen affiliate verbonden aan deze posts. Buiten een review-exemplaar op aanvraag zijn er geen commerciële connecties met de producten die in deze blogpost worden genoemd.

Change language