Amsterdam

Een muzikale zondagmiddagbrunch bij Moer

Biologisch eten, biologische wijn en iedere zondagmiddag een nieuw thema inclusief livemuziek: dat is de boodschap van Moer. Een rauw en robuust restaurant dat de scheidingslijn van muziekcafé en cuisine weet op te rekken op de vroege zondagmiddag. Tijd om ook eens langs te gaan. Als een ongelofelijke live-muziek-fan en een sucker voor biologisch eten kan ik natuurlijk niet achter blijven.

Ik was te laat. Een beetje gehaast stap ik van mijn fiets om Moer in te lopen. Op de overvolle Overtoom zit deze horecagelegenheid – herkenbaar aan twee iconisch zwarte luifels. Het feit dat je nog voor binnenkomst direct van je sokken afgereden door wat verdwaalde toeristen en hun rolkoffers, neem ik direct maar op de koop toe. Dit restaurant is tenslotte gevestigd in het Conscious hotel. “Goed begin,” mopper ik wat tegen mijzelf. Nog voordat ik het heb uitgesproken, glimlacht een serveerster mij toe. Een vriendelijk knikje volgt terwijl ze me naar de tafel brengt waar een vriendin van me al zit te wachten.

We besluiten vrijwel direct voor de tweegangen lunch te gaan. Verrassingen zijn altijd goed en in zo’n plek als dit, kan eten toch niet tegenvallen? Met gepaste spanning wachten we op ons eten terwijl we naar de band kijken. De bassist, gitarist, drummer  en blazers hebben ietwat teveel volume, maar het swingende maar strakke spel maakt dat het niet storend is. Plots horen we het kletteren van ijsklontjes over de funky jazzy tonen. De vriendin tegenover me kijkt me met samengeknepen ogen aan. Ik volg haar blik en dan zie ik het.

Achter de bar staat een klein meisje met veel bruut geweld de pas bestelde cocktail klaar te maken. Het roeren in het glas gaat met zoveel agressie dat haar knokkels wit zien en de ijsklontjes hard tegen het glas aan kaatsen. De souplesse die zo goed past bij een mixoloog, is totaal niet aan dit agressieve ritueel. Wanneer haar cocktail bijna bij de tafel is, grijpt hetzelfde meisje nog met haar vingers in het drankje om de garnering eruit te vissen. Met een zuur gezicht en gepaste afschuw kijk ik naar de tumbler, om zelf een flinke slok te nemen uit mijn rode wijn.

Met rode wijn zit je altijd goed toch? Fout. Het zurige, licht bittere van de wijn verraad dat deze fles al iets te lang open heeft gestaan. Met mijn liefste blik kijk ik het meisje dat voorbij komt aan en vraag ik om een nieuw exemplaar. Ze knikt, biedt haar excuses aan en binnen 5 minuten staat er een jongen met een nieuwe fles aan tafel. Dit keer een ander etiket. Met een korte uitleg maakt hij duidelijk dat het andere exemplaar een natuurwijn was en dat daar de vreemde sensatie vandaan kwam. Hij schenkt mijn glas vol overgave in en ik geniet zo zichtbaar dat dit de rest van de middag ons drankje blijft.

De eerste gang maakt zijn entree. Een lange uitleg volgt over wat we op ons bord hebben liggen. Het geen wat direct opvalt is de keuze voor een bolletje mango-sorbetijs in combinatie met wortels die op verschillende manieren zijn behandeld. De elementen van radijs geven het geheel pit. Het vult niet bepaald, maar de smaakpapillen zijn des temeer geprikkeld. Jeetje, wat is dit genieten! Met tegenzin stop ik mijn laatste hap in mijn mond: ik kan hier nog wel een bord van op!

Wanneer wij even naar buiten gaan omdat de vriendin waarmee ik ben de band kent en wij even onze complimenten over hun spel willen uiten, worden we vriendelijk teruggeroepen: de tweede gang staat al klaar.

Op tafel staat een heerlijke vegan gang vol aardappel, paddenstoelen en na een korte uitleg van de chef, wordt er een basilicumdressing bijgegoten. De dressing heeft een van de mooiste kleuren groen die ik ooit heb gezien en het geheel doet vrij herfstig aan. In tegenstelling tot de eerste gang, vult deze gang behoorlijk. Waardoor ik na mijn laatste hap vol, tevreden en voldaan ben. We bestellen beide nog een glas wijn, het brandalarm gaat nog een keer af, het personeel vult onze glazen water nogmaalas aan en wanneer de band gestopt is met spelen, besluiten we dat het tijd is om een eind te breien aan onze lunch. Het is inmiddels ook al 18:15 uur geweest, dus tijd om te gaan. Ik heb tenslotte nog 4 afleveringen van het nieuwe seizoen van Orange is the new black te kijken!

Wanneer we naar buiten lopen kijk ik mijn vriendin aan en vraag ik haar met opgetrokken wenkbrauwen en een glimp van verlangen: “Volgende zondag weer?” Haar goedkeurende blik zegt genoeg: Moer is ondanks de slechte start, zeker een blijvertje voor op de zondagmiddag.

Restaurant Moer
Amstelveenseweg 7
020 820 33 30
restaurantmoer.nl

Openingstijden:
zo t/m do: 07:00 – 01:00
vr t/m zo: 07:00 – 02:00

Change language