Dear white people (and all others): GA. DIT. KIJKEN!

Wat krijg je als heftige onderwerpen pakt als racisme, feminisme, onderdrukking, white privilage en interraciale relaties? Een uplifting Netflix serie die je voorlopig nog niet af kan zetten. DEAR WHITE PEOPLE, mag ik jullie voorstellen aan deze geweldige serie? Oh, en ook de non-whities mogen kijken hoor 😉

“Dear white people” is een serie gebaseerd op Justin Simiens gelijknamige satirische editie, staat sinds vandaag op Netflix. Racisme, feminisme, interraciaal relaties en jezelf identificeren als gay black man? Alles zit erin en niets is zwaar of weemoedig gebracht. Hoe we deze serie moeten samenvatten? Alsof je beste vriendin je keihard met de neus op de feiten drukt – terwijl ze je Ben & Jerry’s voert.

Na enkel de eerste aflevering te hebben gekeken is het al duidelijk. Dit is niets in het straatje van de Black Lives Matter beweging. Logan Browning vertegenwoordigd de hoofdrolspeelster en dit doet ze met zoveel passie en positiviteit dat er regelmatig een flinke dosis humor op de heftige issues wordt gelegd. Hoe ze dit doet?

Meet Sam. Dit is het karakter van Browning. Sam is een activistische Mediastudies student met een biracial identity. Dit houdt in dat ze niet geheel ‘black’ is voor haar medestudenten in de Black Protesting studentenvereniging, maar wel heel ‘black’ is voor de ‘Dear White People’s. Kortom: Sam zit in tweestrijd. Om het nog wat lastiger te maken, is ze verliefd geworden op een jongen. Een blanke jongen. Haar beste vriendin (Antionette Robertson) en de rest van de eerder genoemde studentenvereniging komen hierachter nadat hij een Instagram post upload met haar tag erin. Problemen!

Haar date gaat bij de naam Gabe. Hoe open-minded en progressief Gabe ook is, is hij helaas volgens de studentenvereniging geen goede match. Een punt waar veel interraciale koppels tegenaanlopen en dit is dan ook heel goed weergeven door Netflix. Zo begint Sam ook te twijfelen of ze misschien toch maar met Reggie moet daten – die toevallig wel bij dezelfde studentenvereniging is.

Klinkt als genoeg reden om te kijken, niet? Er is meer! Meet DeRon. DeRon is een slimme, onopvallende student-journalist boordevol passie. Hij zit bij dezelfde studentenvereniging als Sam en is net uit de kast gekomen. Een moeilijk moment en de tegengeluiden die hij hierop krijgt maken het hem niet veel makkelijker.

Dit zijn slechts twee karakters uit de serie: ieder personage heeft een diepere gelaagdheid waar je diep nieuwsgierig naar wordt. Doordat de serie goed ingezet is met een passende positiviteit kijkt het goed weg.

Waarom moet je dit kijken? Omdat je terwijl je geniet van wat entertainment, hard op de realiteit wordt gedrukt. Een verfrissend geluid en zeker een geluid dat de maatschappij nodig had!

“Dear White People” is vanaf vandaag op Netflix te bekijken.

0